Terug naar het overzicht

RVS uitlaatsystemen

Wat is een RVS uitlaatsysteem?

Een RVS uitlaatsysteem is een uitlaatsysteem gemaakt van roestvrij staal. RVS uitlaatsystemen hebben diverse voordelen, mits ze op de juiste manier zijn ontwikkelt. Enkele voordelen waar je aan kunt denken:

  • Verbetering van de flow binnen de uitlaat. Dit resulteert uiteindelijk in meer PK’s.
  • Verbetering van de klank
  • Deze uitlaatsystemen roesten niet.

Je kunt dus stellen dat een RVS uitlaatsysteem vele malen beter is dan een regulier uitlaatsysteem. RVS uitlaatsystemen zijn er te vinden van diverse merken, denk hierbij aan Capristo, Armytrix,
Akrapovič, Milltek en meer. Een andere mogelijkheid is het op maat laten maken van een RVS uitlaatsysteem. Op deze manier kun je gaan voor het resultaat wat je wilt behalen, bijvoorbeeld een diepere of rauwere klank, luid of extreem luid en de mogelijkheid om kleppen in te zetten.

Onderdelen RVS uitlaatsysteem

Een RVS uitlaatsysteem bestaat uit zeven onderdelen die allen hun eigen functie hebben.

  • Voorpijp
  • Spruitstuk
  • Tussendemper
  • Einddemper
  • Katalysator

Voorpijp

Een uitlaat start met de voorpijp. Deze pijp of pijpen vormen de verbinding tussen het motorblok en de rest van de uitlaat. Een voorpijp wordt aangesloten op de katalysator, mits deze aanwezig is. Een geliefde manier om je auto luider te maken is het zogenaamde ‘decatten’. In het kort: je vervangt de katalysator met een rechte buis, waardoor je deze eerste filtering niet meer hebt.

Katalysator

De functie van een katalysator is het verzamelen van uitlaatgassen om deze vervolgens naar de tussendemper te sturen. De katalysator heeft als functie het neutraliseren van schadelijke stoffen die door de motor van de auto worden uitgestoten. De schadelijke stoffen worden door middel van een chemische reactie in de katalysator omgezet tot onschadelijke stoffen.

Tussendemper

De functie van een tussendemper is het transporteren/ afkoelen van de uitlaatgassen. De voornaamste reden van een tussendemper is het dempen van geluid. Veel sportuitlaten hebben geen tussendemper, maar een zogenaamde X-Pipe, Y-pipe of H-pipe.

Einddemper

Het deel van de uitlaat die achter de auto te zien is wordt de einddemper genoemd. De einddemper heeft drie functies. Het vervoeren van de uitlaatgassen, de uitlaatgassen afkoelen en het dempen van het geluid.

Waarom een RVS uitlaatsysteem?

Vaak wordt er gekozen voor een RVS uitlaatsysteem als men luid, luider, luidst willen gaan met hun auto. Door de wanddikte van de RVS buizen krijgen deze systemen een hele eigen klank. Vaak vele malen dieper en luider dan een standaard uitlaatsysteem. Door deze eigenschappen is het een populaire manier om een auto te tunen. RVS is een vrij makkelijk materiaal om te bewerken. Daarom zijn er al diverse merken die relatief goedkoop deze systemen kunnen aanbieden. Maar laat je niet misleiden door deze prijzen, goedkoop kan duurkoop worden. RVS systemen bestaan uit verschillende onderdelen die worden gelast. Op deze lasnaden komt ontzettend veel druk te staan. We zien vaak dat deze lasnaden vroeg of laat stuk gaan bij de goedkopere uitlaatsystemen. Daarbij komt dat RVS hoge temperaturen kan weerstaan. De juiste plaatsing is dus essentieel. Daarom werken wij graag met gerenommeerde merken. Deze merken hebben vaak een eigen engeneering afdeling die de uitlaten een OEM pasvorm geven. Oftewel, nagenoeg geen risico.

De laatste reden waarom men vaak voor een RVS uitlaatsysteem kiest is de vermogenswinst. Doordat de uitlaatsystemen de doorstroom van gassen vergemakkelijken ontstaat er vaak een kleine tot grote vermogenswinst. De grootste winst is te behalen met een dikkere downpipe. Vaak hebben auto’s standaard een 2″ downpipe. Bij de grote merken zie je vaak uitlaatsystemen met 3″ of zelfs 3.5″ downpipes.

RVS uitlaatsystemen van Armytrix

Armytrix is marktleider van RVS uitlaatsystemen. Armytrix levert de meest geavanceerde uitlaatsystemen waarin de nieuwste technologie is verwerkt. Armytrix streeft naar een optimaal vermogen, superieur geluid en veelzijdigheid. Per type auto word er een passend uitlaatsysteem gemaakt om zo de goede pasvorm te garanderen. Armytrix houdt zich bezig met het verbinden van de auto, de uitlaat en de bestuurder. Je krijgt bij aankoop van een uitlaatsysteem een sleutelhanger waarmee je het geluid van de auto kunt verstellen. Armytrix beschikt over een app waarmee de prestaties van het voertuig gemeten worden. Armytrix levert naast uitmuntende RVS uitlaatsystemen dus ook accessoires die de ervaring nóg exclusiever maken.

Terug naar het overzicht