14 dagen bedenktijd Veilig betalen

Klepgestuurde uitlaat

Klepgestuurde uitlaten stijgen wereldwijd in populariteit. Daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste reden is dat je de keuze hebt over de hoeveelheid geluid wat uit de uitlaat komt. Voor de buren is het in de ochtend natuurlijk prettig om niet gewekt te worden door een luide auto. Toch wil je af en toe even lekker brullen met je bolide. Een klepgestuurde uitlaat is hiervoor de perfecte oplossing.

Hoe werkt een klepgestuurde uitlaat

Een uitlaat bestaat normaliter uit een aantal verbindingsbuizen, katalysator(en), een middendemper en een einddemper. De primaire functie van een uitlaat als geheel is de uitstoot en het geluid uit het motorblok enigszins binnen de perken houden. Een klepgestuurde uitlaat kan hier invloed op uitoefenen. Je hebt 3 opties:

Optie 1: Volledig uitlaatsysteem met kleppen

Een volledig uitlaatsysteem met kleppen is de duurste van de drie opties, maar wel de optie met het mooiste geluid. Deze uitlaatsystemen worden door gerenommeerde merken ontwikkelt, vaak met een speciale engeneering afdeling. Je betaald dus niet alleen voor de onderdelen, maar ook voor de ontwikkelingen en garanties die er bij komen kijken. Oftewel, in onze ogen veruit de beste oplossing als het binnen je bestedingsruimte valt.

Optie 2: Bypass

Bij een ‘bypass’ systeem worden de uitlaatgassen om de demper heen geleid. Er word een RVS buis om de dempers heen gemonteerd om zo het geluid en de uitlaatgassen naar de uitgang van de uitlaat te leiden zonder dat het geluid gedempt wordt. Hierdoor behoud je de originele lengte van de uitlaat en wordt daarmee het geluid vaak voller en dieper. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het motorblok wat je auto heeft.

Het lastige van een Bypass is dat dit niet onder elke auto kan. De bodemplaat, carrosserie en andere onderdelen onder de auto kunnen in de weg zitten. Een bypass neemt best wat ruimte in beslag en dit moet simpelweg wel passen.

Optie 3: Cut-out

De klep wordt bij een ‘cut-out’ systeem geplaatst tussen de middendemper en de einddemper. Vrij vertaald zegt de naam het al: het is een ‘uitsnede’. Er wordt namelijk een buis geplaatst voor de einddemper waardoor het geluid niet door nog een demper heen moet. Oftewel, je hebt 1 demper minder, dus meer geluid. Een cut-out systeem zorgt voor een wat rauwere en blikkerig geluid.

Wanneer de klep bij een ‘cut out’ systeem open is worden de uitlaatgassen richting de weg uitgelaten. Het voordeel hiervan is dat de meeste originele uitlaatsystemen geschikt zijn om een ‘cut out’ systeem in te monteren. Dat komt omdat het systeem erg praktisch is en weinig ruimte vereist. Dit ‘cut out’ systeem is eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening.

Kosten klepgestuurde uitlaat

De kosten voor een klepgestuurde uitlaat kunnen sterk verschillen. De prijs wordt bepaald door welke bovenstaande optie je kiest, maar de prijzen verschillen ook erg sterk per merk. Denk bijvoorbeeld aan Capristo, Milltek, Armytrix en Akrapovič.

Armytrix

Wij zijn erg gecharmeerd van de uitlaatsystemen van Armytrix. Armytrix is namelijk voorzien van de meest geavanceerde technieken rondom uitlaatsystemen. Daarnaast staat Armytrix bekend om het brute geluid en ook de vermogenswinst die er vrijkomt na het plaatsen van een Armytrix uitlaat.

Armytrix gebruikt hun innovatieve Valvetronic-technologie in de vorm van een sleutelhanger waarbij de bestuurder eenvoudig kan bepalen hoe luid hij/zij de uitlaat wil laten klinken. Een leuke gadget! Naast de sleutelhanger waarmee je het geluid kunt aanpassen, is een mooi voorbeeld hiervan de app waarmee je de prestaties van de motor kunt meten.

Met de app krijg je inzicht in rotatiesnelheid, snelheid, brandstof enzovoort. Dit word gemeten met de ECU-gegevens die in realtime worden ontvangen door het mobile apparaat. Met deze gegevens moet er genoeg inzicht zijn om betere prestaties neer te zetten. Om zo veel mogelijk mensen de optie te beiden om de app te gebruiken, heeft DG Performance de app beschikbaar gemaakt voor zowel iOS en Android systemen. Je kunt deze dus gratis downloaden in de App Store en de Play Store.

Terug naar producten
[]